Tampere parkrun 15.12.2018

Today was another nice parkrun day, Tampere's parkrun #61. Taking part were 52 runners and walkers, of whom 6 achieved new personal bests and 12 were first timers. Thanks for joining us also Team Rynkeby and hope to see you all again soon! There's still no snow in Tampere, today it was maybe just a bit slippy in places and the temperature just below freezing. Well done to all!

Volunteers

Thank you as always to all the volunteers! Without you there is no parkrun. Big thank you to Tampere maratonklubi for your volunteers and treating us to glögi and piparit at the finish. It would probably have felt a few degrees colder without you!

Volunteers

We wish all the best to Jason and Andrea, who've been running with us through autumn but now move on to new adventures elsewhere. Hope you find a new parkrun, but welcome back to see us anytime! Some are starting Christmas holidays this week and some are planning some parkrun tourism over the holidays. Safe travels and happy Christmas to all! Tampere parkruns continue every Saturday as normal over the holidays. Welcome to run, walk or volunteer!

 

Tampere parkrun #55 – 3.11.2018 – All Saint’s Day

Quite an eventful parkrun we had in Tampere this week. All ingredients of a great event.

Volunteers

This is what we had:
- Loads of participants (62)
- Handful of volunteers (12)
- Plenty of first timers (14)
- 10 PB's
- Volunteering pacers for Wheelchair
- Second person to get 50 Tampere parkrun participations
- Volunteers reaching 25
- parkrun tourists from near and far (Russia, England, Ireland, Kerava)
- 50€ parking ticket (just to celebrate the 50th parkrun milestone ;) )
- And not to mention rain right after the event and one missing token (that we probably will get back though!)

Jansku's Team

When volunteers arrived at the scene things didn't seem too busy. All the way till 15-20 past 9 we were thinking that probably the Finnish Autumn weather was keeping participants at home. But once again few minutes before the bell a good number of people had arrived to take part. Conditions couldn't have been better with cloudy 8-9 degrees with slight wind but no rain.

New comer from Kerava dropped by while driving north to set the pace. Tuomas Kaihlavirta set the pace with excellent time of 17:19. Aleksandr from parkrun Sosnovka Russia was right at his heels and a regular participant Markus Välimäki made PB to get third place.

It was also nice to see so many new faces from near and far.

From Pori to England.

England and Ireland.

There is one thing that makes Tampere parkrun volunteers very pleased. Looking at the results we find the fast runners (sub 20min) followed by largest group of runners (20-30min). They make half of the total number of runners. Then we have participants all the way up to 1h. We are not only attracting the usual runners but we are also getting the walkers that one might not see on an average running event. So here goes a very special thank you to all that are enjoying our route a bit longer!

Histogram

 

Tampere parkrun #54, 27.10.2018, Halloween!

27.10.2018 parkrun #54 keräsi mukavasti 47 osallistujaa nauttimaan kauniista, mutta aavistuksen verran viileästä ja tuulisesta aamusta! Saimme lisäksi hurjia hahmoja parkruniin Halloweenin kunniaksi.

Luuranko
Batman
Tuire ja Jansku

Täydellinen juoksu-/kävelykeli oli innoittanut mukaan kolme ensikertalaista! Ennätyksiä rikottiin ja virstanpylväitä saavutettiin. Yhteensä yhdeksän ihmistä saavutti uuden personal best-ajan. Jyri Hänninen pääsi tänään 30-kerhoon ja Minna Viitasen osallistuminen oli täyden kympin arvoinen!

Jyri

Nyt täytynee jo uskoa, että syksy ja liukkaat kelit alkavat olla lähellä, sillä reitin silta oli paikoin liukas. Muistakaamme varoa näitä kohtia tulevillakin kerroilla, jotta talvi ei yllätä ulkoilijoita!

Kauneimmat kiitokset tämän päivän vapaaehtoisille, oli hienoa tulla maaliin iloisen kannustuksen saattamana!

 

Tampere parkrun #52, 13.10.2018, 1-v. synttärit!

13.10.2018 parkrun #52 eli Tampereen (= Suomen) parkrunin 1-vuotisjuhlat keräsi ennätysmäärän osallistujia! Paikalla oli 126 lenkkeilijää ja 10 vapaaehtoista. Näistä 31 oli ensimmäistä kertaa ja 23 teki oman ennätyksensä. WAU! Kiitos teille kaikille, kun tulitte.

Vääksy

Samana päivänä käynnistyi myös Suomen kolmas parkrun Vääksyssä. Onnea Vääksy!

Vääksy

Paikalla oli myös Vili Västäräkki viihdyttämässä ja kannustamassa osallistujia. Lisäksi Toimintaterapia Leena Eklund-Stölting Terapiatäti kävi esittelemässä erilaisia liikuntavälineitä lapsille ja lapsen mielisille.

Potkulautoja

Parkrunin jälkeen suuntasimme Sanna´s Cafe & Salad Bariin, jossa nautimme herkulliset kahvit ja pullat. Tarjottavat sponsoroivat Outloud Oy ja Tampereen kaupunki kaikille parkrunilaisille.

Kiitos kaikille mukana olleille! On ollut upeaa huomata, että parkrunille on tilaus niin Suomessa kuin Tampereellakin. Ihanaa, että saamme edelleen niin vapaaehtoisia kuin osallistujiakin joka viikko! Järjestämme tätä toinen toisillemme. Jatketaan yhdessä hyvin alkanutta matkaa!

 

Tampere parkrun #51 – 6.10.2018

Syntymäpäivät lähestyvät. Ensi viikolla tulee Tampere parkrunille täyteen 1 kokonainen vuosi. Vaikea sanoa mitä se vastaa ihmisiässä, mutta parkrunikänä se on jo aika paljon ja vuosi on mennyt kuin siivillä. Ja eihän se ole mikään ihme, kun matka on ollut mitä mukavin.

Tänäänkin oli aivan loistava tapahtuma. Vaikka aamu vähän näytti perinteiseltä syyssäältä tuuli ja sade mukaan lukien niin vanha taika piti kutinsa ja lähdön aikaan olikin jo aivan mainiot olosuhteet. Sitä olivat todistamassa 50 osallistujaa ja 10 vapaaehtoista.

Vuoden aikana on tullut kaikkiaan 820 rekisteröitymistä. Kaiken kaikkiaan osallistujia on vuoden aikana ollut mukana 2491. Keskimäärin osallistujia on ollut ~49. Aivan loistava lukema, kun ottaa huomioon talven rospuuttokelit. Kevään ja kesän hienot kelit varmasti myös auttoivat hienon lukeman saavuttamisessa.

Kaikkein pienin osallistumislukema on ollut hiihtoloma aikaan #20 24.2. Silloin oli osallistujia 12 ja vapaaehtoisia 7. Kun tuli verestettyä muistoja niin silloin oli -20c pakkasta ja olympialaisten 50km hiihto. Ei siis ihme, että väkeä ei ollut paikalla tuon enempää :)

Eniten osallistujia oli #26 14.4., jolloin vietettiin kahden veteraaniparkunilaisen syntymäpäiviä. Johannan ja Ullan yhdistetyt synttärit toivat paikalle 112 osallistujaa. Tuo kerta oli sikälikin erityinen, että samalla muistettiin Cass Castleton -parkrunvieraan pojan muistoa.

Tulos mielessä on myös menty kovaa vauhtia eteenpäin. Pitkään kärkipaikkaa piti nuori suunnistajahuippu Mikko Eerola, mutta sitten pikallinen juoksijalegenda Jarkko Järvenpää pistäytyi kesällä laittamaan reittiennätyksen uusiksi. Aika 15:57 saattaa kestää hetken aikaa. Naisten puolella suunnistajat ovat myös näyttäneet tietä ja ennätystä pitää Anni-Maija Fincke ajalla 19:27. Tekemistä on senkin alittamisessa.

Yksi parhaiten mieleen jääneistä kerroista oli parkrun #25 7.4. Tuolloin meillä oli vieraana aiemmin mainittu Cass Castleton ja käytössä vara-varareitti jäisten olosuhteiden takia. Silloin juostiin samaa edestakaista reittiä 3 kertaa liikenneympyrälle ja takaisin. Osallistujienkin mielestä tuo reitti tuntui olevan mieleinen. Katsotaan jos päädytään sitä taas ensi talven aikana käyttämään.

Tampereen kaupunki ansaitsee ehdottomasti myös erityismaininnan, sillä Tampere parkrun on saanut hienosti tukea ja resursseja kaupungilta. Monessako vastaavassa tapahtumassa on kiinteät kyltit reitillä ja vieläpä Stadionin avain käytössä varasto- ja pukuhuonetiloja varten. KIITOS Tampere (ja meidän oma Tapahtumavastaava Johanna).

Paljon on siis vuoden aikana ehtinyt tapahtua. Välillä on tekniikan kanssa ollut ongelmia, joskus on tullut inhimillisiä kömmähdyksiä, mutta aina on saatu osallistujille ajat kohdalleen ja tapahtuma järjestettyä turvallisesti. Koputetaan puuta, että näin jatkuu tulevaisuudessakin.

Eiköhän oteta asiaksi järjestää kaikkien aikojen Tampere parkrun #52 ensi viikolla ja siirretään osallistujaennätys 112 historiaan!

Nähdään 13.10. Ratinanpuistossa!

Tampere parkrun Rocks!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Next week is Tampere parkrun's 1st birthday!

#51 meanwhile was again a great event. Despite quite typical autumn weather now, our now traditional luck continued and it was a dry and sunny parkrun. There were 50 participants and 10 volunteers.

In the year to date, we've 820 registered runners and all together 2491 participants. On average, we have 49 participants each week. Impressive numbers, especially considering our tough winter conditions. Fantastic spring and summer weather also surely helped the numbers.

The smallest turnout was during winter holiday week, parkrun #20 on Feb 24th, when there were 12 participants and 7 volunteers. It was -20c and many were also following olympic 50km skiing (where Finland took gold).

The largest turnout was for #26 on April 14th, when we also celebrated the birthdays of two of the Tampere parkrun founders. Johanna and Ulla's combined celebrations drew a crowd of 112 participants. That event was also special, as we paid respects to Cass Castleton, record-breaking parkrun tourist, who visited us the previous week, on the first anniversary of his young son's passing.

The course record was long held by elite orienteer Mikko Eerola, until running legend Jarkko Järvenpää set a new record of 15:57 during the summer. It may be a while before that one is beaten. Orienteers have also been record-setters in the female category. International orienteer Anni-Maija Fincke has the current record of 19:27 and that too will be hard to beat.

One of the most memorable events was #25 on April 7th. The aforementioned Cass Castleton was among our visitors and our alternative-alternative route (3 laps to the roundabout and back) came into use due to exceptionally slippy conditions on part of the normal route. Nonetheless this route was very well received. Let's see will it be needed again this winter.

Tampere city deserves special mention, for their fantastic support and resources. How many events are able to have permanent signage as well as use of Ratina stadium's storage space and dressing rooms. BIG thank you to Tampere city (and our own event director Johanna).

So much has happened in just one year. Now and then there've been some technical challenges and human errors, but we've always managed to produce results and events have run safely. Touch wood, that we continue this record.

So let's make next week's 1st birthday Tampere parkrun, #52, the biggest and best yet, and resign the previous attendence record of 112 to the history books!

See you Oct 13th at Ratina park (near Laukonsilta bridge) at 9:30!

Tampere parkrun rocks!

⇐ Newer Posts